15, 20, 30 vagy 50 faktor? Mindenki számára van fényvédő!

Akár a tengerparton, a városban vagy a hegyekben nyaral, egy dolgot semmiképpen sem felejthet el: a naptejét. Krém, tej, olaj vagy spray... Az állagtól függetlenül, kizárólag a fényvédő faktor számít!

De hogyan is működnek a fényvédők?

A fényvédő krémek filmréteget képeznek a bőrön, amely megóvja azt a bőröregedésért felelős UVA- és a leégésért felelős UVB-sugarak ellen. Többféle szűrőt tartalmaznak: kémiai szűrőket, amelyek elnyelik az UV-sugarakat, energiává alakítva őket és/vagy fizikai szűrőket, amelyek visszaverik a napsugarakat.

Mire utal a faktorszám?

A fényvédők faktorszáma az UVB-re vonatkozik és arra, hogy a napfénynek kitett bőr milyen gyorsan ég le. Elméletben a bőr 10 perc alatt ég le. A krém faktorszáma ennek az időnek a szorzójaként működik. A 20-as faktorszám így húszszorosára növeli azt az időt, ami alatt a bőr leég: 20 x 10 perc = 3 óra 20 perc.

Milyen faktorszámú fényvédőt használjak a bőrömön?

Ahhoz, hogy megtudja, hogy melyik faktort érdemes használnia, először meg kell határoznia a bőre fototípusát. Ez majd segíteni fog abban, hogy megtudja hogyan reagál a bőre a napra és abban, hogy ki tudja választani a megfelelő faktorszámot.

  • 1-es fototípus = világos, szeplős bőr, szőke vagy vörös haj. Az 1-es fototípusú bőr nehezen barnul és könnyen leég. Ajánlott fényvédő: 50+.
  • 2-es fototípus = világos, napsütés hatására pirossá váló bőr, szőke vagy barna haj. A 2-es fototípusú bőr nehezen barnul és gyakran leég. Ajánlott fényvédő: 50-es, majd néhány nap napozás után 30-as faktor.
  • 3-as fototípus = világos bőr, szőke vagy barna haj. A 3-as fototípusú bőr lassan barnul és néha leég. Ajánlott fényvédő: 30.
  • 4-es fototípus = jól barnuló bőr, barna vagy sötétbarna haj. Ajánlott fényvédő: 20.
  • 5-ös fototípus = sötét, nagyon könnyen barnuló bőr. Ajánlott fényvédő: 20, majd ezt követően 15. 6-os fototípus = fekete bőr, ami sosem ég le. Ajánlott fényvédő: SPF 15 Bármilyen fényvédőt választ, tanácsos kétóránként és úszás után újra felvinni. Továbbá az arcon és a nyakon érdemes magasabb faktorszámú krémet használni, hiszen ezeken a részeken érzékenyebb a bőr.